De sidste par uger har der været en stor fokus i form af historier om danskere, hvor deres adfærd har været kortlagt via 3. part virksomheder.

Historierne handler om, at en tredjeparts virksomhed har købt et større datasæt. Det pågældende datasæt indeholder lokationsdata for de enkelte brugere af forskellige applikations (apps), som de har anvendt på deres mobile enheder – mobiltelefon, smartwatch osv.

Den lokationsdata som dette tredjeparts firma har anskaffet sig, viser f.eks. hvor brugerne bor, hvor de arbejder, hvor de handler og mm. i form af deres øvrige færden.

Hvor den lokationsdata som vi snakker om, er blevet gjort tilgængelig angiveligt via accept fra brugernes side, at deres oplysninger bliver indsamlet og videregivet.

På den baggrund af dette har datatilsynet været ude og komme med tre gode råd, for hvordan som bruger kan undgå dette.

  1. – Altid læs vilkårene for systemerne & tjenesterne

Det oplagte råd, er f.eks. ligesom når man skal skrive under på en ansættelseskontrakt, vil man altid læse den igennem for at tjekker der er nogle punkter som man er uenig i. Ligeledes burde man gøre det samme, hver gang man anskaffer sig et nyt system eller en ny tjeneste. 

Det kunne være i forbindelse med man henter en ny app ned på sin mobil, bliver man mødt med udbyderen af app’ens brugervilkår, som de gerne vil have man acceptere før man kan bruge app’en. Det er her man typisk ‘bare’ trykke ok til disse betingelser, men her havde det været en god ide at læse den før man trykker ok.

Man kunne f.eks. gå direkte ned til det afsnit som enten hedder “privacy” eller “GDPR”, hvor man ikke skal være bange for at det er en masse juridisk termer som de har slynget ud i dette afsnit. Det er nemlig et krav, at det er læseligt for alle.

  1. – Gennemgå indstillingerne for ens systemer & tjenester

F.eks. alle apps man har på sin mobil, kan man gå ind under indstillinger og se hvilken data man tillader udbyderen at se. Her kan man nemlig også se, om man har givet dem adgang til ens lokation. 

Hvor der typisk er tre forskellige indstillinger man kan vælge ifht. adgang for ens lokation:

  • Altid adgang til ens lokation
  • Kun mens man bruger tjenesten
  • Aldrig

Så er det meget op til den individuelle, hvad man har af behov ifht. den gældende tjeneste.

Hvor der bliver forslået, man kunne have et udgangspunkt. Som er at, man ikke giver adgang til ens lokation. Hvis man så senere finder ud af, at man skal bruge en funktion i tjenesten som anvender lokation. Vil man altid kunne ændre det efterfølgende.

  1. – Man har altid rettigheder, så brug dem

Som borger i EU hører man under databeskyttelsesforordningen, hvilket vil sige. Har man allerede overført data/oplysninger, men noget som man har fortrudt sidenhen har man stadig mulighed for at handle på det. Hvor der er forskellige metoder at se på det:

  • Virksomhederne bag de systemer og tjenester, har kun hjemmel til at behandle ens oplysninger hvis der er et samtykke. For at det er en gyldig samtykke, skal der også være mulighed for at kunne trække dette samtykke tilbage.
  • Man har også retten til sletning af ens oplysninger, hvilket hænger sammen med hvis man vil trække sit samtykke tilbage. Kan man også bede om at få sine oplysninger slettet.
  • Man har også rettighed til at få indsigt i de oplysninger virksomheder har på en, dvs. at du kan bede om en kopi af de oplysninger virksomheden behandler på dig. Hvilket kan give et rigtig godt overblik for hvilke data/oplysninger de har på en og hvad man gerne vil gøre med dem.

For at læse den fulde artikel fra datatilsynet, kan man finde artiklen på nedenstående link:

https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2021/jul/tre-gode-raad-saadan-undgaar-du-at-blive-sporet